Het uitblijven van een oplossing voor de Koestraat (Stekene) is een gemiste kans

Op 15 oktober 2013

Persmededeling N-VA fractie Oost-Vlaanderen:


Het uitblijven van een oplossing voor de Koestraat (Stekene) is een gemiste kans

Op de provincieraad van 9 oktober 2013 werd het ontwerp Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Reconversie verblijfsrecreatie fase 1 Stekene’ ter stemming voorgelegd. Voor de N-VA fractie is het een cruciale volgende stap in het aanslepend dossier van de weekendverblijven. ‘Het is een goede zaak dat er schot in de zaak komt’, verduidelijkt Johan Van Duyse, provincieraadslid N-VA, ‘om een oplossing te bieden voor de inwoners van de Koestraat in Stekene diende de N-VA fractie een haalbaar amendement in. De meerderheid besliste echter om de plannen door te zetten. Daarmee blijven de inwoners van de Koestraat in Stekene in de kou staan’.

Het is een goede zaak dat er in Stekene en de overige gebieden in Oost-Vlaanderen eindelijk een oplossing komt voor wat men de problematiek van de weekendverblijven noemt. Als men een einde maakt aan de onzekerheid dan is dit een opluchting. Stekene was een voorbeeld van hoe het jarenlang is foutgelopen. Wie de kaart van Stekene ziet en de diverse clusters aan betrokken gebieden weet dat de oplossing moeilijk is.

De Koestraat als prangend probleem

De Koestraat in Stekene bestaat reeds decennialang en de bewoners  wonen er reeds jaren, kregen een bouwvergunning en zijn reeds lang ingeschreven. Het is voor de N-VA fractie logisch dat waar men kan bouwen, men ook permanent kan wonen. Trouwens, met het voorliggende ontwerp PRUP zullen de huizen niet plots verdwijnen.

Een gedragen oplossing voor de Koestraat is rekening houden met de reële situatie en de bekommernissen van de bewoners. Het is de verankering van een historische toestand en de garantie van rechtszekerheid voor een decennialang gedoogbeleid voor bewoners die er jarenlang wonen’, aldus Johan Van Duyse. In de overige provincies zijn er immers tal van voorbeelden waar de deputatie gekozen heeft voor een sociale oplossing voor hetzelfde probleem.

Een gemiste kans voor een gedragen en haalbare oplossing

Voor de N-VA fractie zou een oplossing van en voor de bewoners van de Koestraat de kers op de taart van een ruimtelijk akkoord in onze provincie betekenen. Het N-VA amendement maakte het mogelijk dat permanent bewoonde panden van voor 1 september 2008 een functiewijziging krijgen naar een zonevreemde woning.

Johan Van Duyse geeft aan dat ‘het amendement een haalbare en pragmatische oplossing was. Het zou niets aan de essentie en de visie van het PRUP hebben veranderd, namelijk de omvorming naar een open ruimte. Dat de meerderheid daar niet op in gaat, is een gemiste kans. Het bood immers een oplossing voor het probleem van de permante bewoning, rekening houdende met de historisch gegroeide situatie’.

 

Meer informatie:

 

Johan Van Duyse, provincieraadslid N-VA

Johan.vanduyse [at] hotmail.com

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is