Geschiedenis

Een rijke lange geschiedenis!

 Stekene is altijd een gemeente geweest met een Vlaams nationale traditie. Al voor wereldoorlog II was er een sterke werking, niet in het minst te danken aan ‘onderwijzer’ Victor Leemans, de man die tijdens Wereldoorlog 2 secretaris-generaal werd en na de oorlog Europees parlementsvoorzitter werd.
 

De vroege Volksunie-jaren

In de jaren '50 en '60 werd de toenmalige Volksunie lokaal actief, maar er zou nooit een partij met die naam opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Toch was de Volksunie zeer zichtbaar aanwezig. De verdienste van Abdon Heyse kan nauwelijks overschat worden. De doorstart was mogelijk door het krediet dat hij tijdens de oorlogsjaren als burgemeester had verworven. Abdon was in de periode van 1960 tot 1964 arrondissementeel voorzitter van de Volksunie en bracht ondermeer Maurits Coppieters als lijsttrekker naar het Waasland. Abdon Heyse profileerde zich als Vlaams nationaal burgemeester in de periode 1964-1976. 

Naast de figuur van Abdon stonden een kleine groep van sterk gedreven mensen dag en nacht klaar om de aanwezigheid van de Volksunie te uiten, bijna omgekeerd evenredig met de reële getalsterkte. Motor hiervan in Stekene en bij uitbreiding in het ganse Waasland was Fons Dhollander. Hij was ook, samen met oud-Stekenaar Leo Verbeke, de initiatiefnemer van de kolportagetochten met het toenmalige weekblad WIJ. Elke week gingen verkopers, waarvan de helft Stekenaars, van huis tot his in het Waasland om het weekblad aan te bieden, een niet altijd evidente of makkelijke werk, maar altijd stijlvol uitgevoerd.
 

Gemeentebelangen

Een interessant stukje politiek zorgde er voor dat in 1964 Gemeentebelangen boven de doopvont werd gehouden: de partij die nu nog steeds het goede weer maakt in onze gemeente. Van 1964 tot nu zouden de Vlaams nationalisten bij de gemeenteraadsverkiezingen opkomen bij Gemeentebelangen (lees hierover meer op de website van Gemeentebelangen www.gemeentebelangen.be). Bij provinciale, regionale of federale verkiezingen vinden we dan weer verschillende Stekenaars terug op de Volksunie-lijsten maar niemand zou ooit een bovengemeentelijk mandaat opnemen.
 

De late Volksunie-jaren

In de jaren 80 en 90 was er een Volksunie-afdeling in Stekene en Arnoud Heyse was een tijdlang arrondissementeel voorzitter van de partij. Samen met de nationale perikelen, verdween ook de Volksunie uit Stekene, al werd er nog een tijdlang cultureel verder gewerkt via de Amedee Verbruggenkring.
 

En dan N-VA

Na het teloor gaan van de Volksunie in 2001 was er in Stekene een latente werking actief van N-VA.  Deze werd in 2002 officieel een afdeling in het bij zijn van Kris Van Dijck (Vlaams Parlementslid en Burgemeester van Dessel).  Het eerste afdelingsbestuur werd gevormd door Marc Koklenberg als voorzitter en Pieter De Witte als secretaris.

Tijdens de federale verkiezingen van 2003 was voor onze gemeente Arnoud Heyse kandidaat voor de Kamer.  Toen na de verkiezingen van 2003 er werd gekozen voor een kartel met CD&V bleef N-VA lokaal consequent kiezen voor Gemeentebelangen. 

Vanaf 2006 werd de afdeling gedragen door Bert Brijs als voorzitter, Pieter De Witte als secretaris en toenmalig schepen  Maria Dhollander,  Arnoud Heyse en Lisette Behiels.  Ook Freddy Merckx, die Maria Dhollander opvolgde als schepen, vervoegde en ondersteunde de N-VA-afdeling.  De afdeling werd in die vorm verder gezet in de periode 2009-2012.

Tijdens de verkiezingen voor het Vlaamse Parlement van 2009 en voor de Federale Kamer in 2010 was Maria Dhollander kandidaat vanuit Stekene voor N-VA.  Zij behaalde in 2010 maar liefst 3702 voorkeursstemmen!
 

De huidige situatie

De grote doorbraak kwam er toen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werkelijk alle N-VA-kandidaten op de Gemeentebelangenlijst een politiek mandaat konden opnemen. Kris Van Duyse, Gunther Van Campenhout,  Lorette De Permentier, en  Freddy Merckx  zijn schepenen van de gemeente, Arnoud Heyse is voorzitter van de gemeenteraad, en Pieter De Witte (fractievoorzitter) Sofie De Jonckheere,  Heidi Van Gaever zijn gemeenteraadsleden. Ronny Dragon is OCMW-raadslid.  Als klap op de vuurpijl werd Johan Van Duyse verkozen als provincieraadslid op de N-VA lijst.

2012 was ook het jaar waarin de bakens werden uitgezet om tot een nieuw, sterk en jong bestuur te komen en dat kregen we dan in 2013.

 

Auteur

Van Duyse Johan
Provincieraadslid Oost-Vlaanderen